Tennviken

Är ett av de små fiskelägen som Gävlefiskarna anlagt. Det bodde som mest fyra fiskarfamiljer i byn under 1800-talet. Bönderna i Finna och Ällön nyttjade Tennviken som utgångspunkt för sitt fiske för byn, som var känt för sitt fina laxfiske.
 Lotsstigen passerade runt Tennviken men lotsarna gick alltid ner på badstranden på västra sidan viken och ropade till befolkningen på udden om hjälp att bli rodda över. Ofta fick de hjälp över sundet av barnen i det lilla fiskarsamhället. Som tack för hjälpen fick barnen en liten slant och lotsarna en stunds vila. Det blev en tävling bland barnen vem som var snabbast att hjälpa lotsarna över, för den som var snabbast fick lön för mödan.
Under sommaren hade samer ett sommarviste på höjden bakom badstranden i den västra delen av Tennviken. Det var icke renägande samer som kom hit för att fiska och de tillverkade björkkvastar som de sålde för att tjäna lite pengar. De hade sitt vinterviste längs Ångermanälven och var här varje sommar fram till början av 1900-talet. Det fanns lämningar efter eldstäderna men de blev förstörda när Modo byggde skogsväg i området.Kanske är det på grund av samerna (”lappar”) som tennviksborna gick under benämningen ”Tennvikslappa”
Under första världskriget var Landstormen förlagda i Tennviken och den uppmärksamme kan se groparna (skyttevärnen) de grävde när ni går stigen runt viken.
I viken ligger även ett gammalt vrak. En skuta ombyggd till pråm sprang läck vid Västerskär ca.1913. Den var lastad med telefonstolpar. Pråmen blev bogserad till Tennviken där den sedan sjönk
1954 hände något stort i Tennviken, då spelades nämligen vinterscenerna till filmen ”Herr Arnes penningar” av Selma Lagerlöf in här. På isen ut mot Bådarna byggdes en stor modell av ett skepp upp och många i trakten fick ställa upp som statister.
Det finns lämningar efter hus eller sjöbodar sk. tomtningar där Lotsstigen tar av från vägen ner mot Santo. De finns registrerade hos riksantikvarieämbetet och ligger 5 m.ö.h i två rum 4,5 x 2 m och gjorda som en stenvall. Samt en oregelbunden stenall ca 3 x 2 m.

Tillbaka till Vandringsleden